Tvångssyndrom – OCD (Obsessive Compulsive Disorder)

De flesta kontrollerar nog att dörren är låst när man går hemifrån och om spisen  är avstängt. Precis som man också tvättar händerna lite snabbt efter ett toalettbesök. Men – när kontrollerandet eller tvättandet blir till en omfattande ritual som upprepas om och om igen, så att det påverkar din tillvaro negativt – då lider du förmodligen av tvångssyndrom.

Vid andra ångeststörningar är hotet vanligtvis ett objekt eller in situation, eller åtminstone minnet av en. Vid OCD är hotet en tanke, en bild eller en impuls som man försöker undvika på samma sätt som en person med ormfobi försöker undvika ormar.

Ett klassiskt exempel:
Försök att absolut INTE tänka på en giraff! Om du verkligen försöker medvetet låta bli att tänka på en giraff – kommer du att förstå hur svårt det är. För en person med OCD är detta vardagen – att hela tiden försöka att inte tänka vissa tankar eller se vissa bilder.

Tvångssyndrom kan omfatta både tvångshandlingar och tvångstankar var för sig eller tillsammans.

Tvångstankar – obsessioner innebär påträngande tankar, bilder eller impulser som personen med OCD själv uppfattar som ologiska och ”knäppa”, och som man försöker trycka tillbaks på olika sätt. Till exempel kan du hela tiden tänka: ”tänk om jag blir smittad av en dödlig sjukdom och dör” eller ”tänk om jag inte kan tjäna pengar och kan inte försörja min familj = jag sviker dem”.

Tvångshandlingar – så kallade kompulssioner är handlingar man gör för att undvika den ångesten som tankarna och bilderna framkallar. Ofta finns det en känsla med i tvångshandlingen som gör att den upprepas tills det ”känns rätt”. Du kan till exempel kolla dörren hela tiden eller tvätta dina händer om och om igen utan att du har ett  rimligt behov av det. Som du nu förstår – OCD kan vara mycket handikappande.